Ова домашно пециво се подготвува многу лесно, а долго останува меко и вкусно.
Состојки:
- 450 гр брашно
- 150 мл млеко
- 2 лажици сув квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 1/2 лажичка сол
- 20 гр путер
- 200-250 мл вода
Начин на подготовка:
- Во поголем пластичен сад ставете брашно, сол и путер и добро измешајте.
- Млекото загрејте го (да биде млако) и ставете шеќер и сув квасец па почекајте квасецот да нарасне. Кога квасецот ќе надојде, додајте ја содржината во брашното, мешајте и додавајте вода додека не добиете смеса која не е ниту мека ниту премногу тврда.
- Оставете го тестото да нарасне, па добро премесете на побрашнета подлога. Премесете на брашно па развлечете во должина, свиткајте го и префрлете го во калап за печење. Оставете добро да нарасне (околу еден час) па печете на 200 степени додека не добие фина румена боја.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот