Нема ништо повкусно од домашен и тазе испечен леб. Потребна е само волја и добар рецепт. А, ние ви предлагаме одличен рецепт за да подготвите домашен леб. Еве што ви е потребно.
Состојки:
- 500 гр р’жано брашно
- 300 гр пченично интегрално брашно
- 20 гр квасец
- 1 лажица сол
- 5 лажици ленено семе
- 5 лажици сусам
- 5 лажици семки од тиква
- 350-400 мл млака вода
Начин на готвење:
- Квасецот го замесуваме со малку од млаката вода, сол и шеќер. Го оставаме да стаса.
- Двата вида брашно ги додаваме во сад, ги промешуваме, ги додаваме семките и вода. Месиме средно меко тесто.
- Се остава да стаса околу 40 минути или додека да го зголеми двојно својот волумен.
- Потоа лесно го премесуваме и го обликуваме по желба.
- Тестото го ставаме во набрашнет плех. Се пече во загреана рерна 35-40 минути на температура на 220 степени.
Овој леб не е опасен за нашата телесна тежина, туку претставува вистинско здравје на трпезното мени. Секако, ако јадеме умерено 🙂
На здравје!
Повеќе поврзани рецепти: