Вкусно и ароматично печиво со тиквици…
Состојки:
- 500 гр тиквици
- 380 гр брашно
- 2 лажички прашок за печиво
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 2 лажички цимет
- 1/4 лажичка мускатно оревче
- 1 лажичка сол
- 2 јајца
- 200 гр бел шеќер
- 100 гр кафеав шеќер
- 3/4 шолји маслиново масло
- 2 лажички екстракт од ванила
Начин на подготовка:
- Рерната загрејте ја на 180 степени. Отстранете ја петелката на долниот дел на тиквицата и изрендајте ја во крпа. Добро притиснете за да излезе што повеќе течност од тиквиците.
- Измешајте брашно, прашок за печиво, сода бикарбона и зачини.
- Во посебен сад разматете јајца и додајте шеќер, маслиново масло и екстракт од ванила.
- Додајте изрендани тиквици во смесата со брашно, а потоа и додајте ја и смесата со јајца. Сè добро измешајте.
- Смесата ставете ја во плех за печење и печете во загреана рерна околу 45-50 минути. Проверете со помош на чепкалка дали е печено. Почекајте печивото да се излади 10 минути, па потоа извадете го од плехот.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот