Неодолива посна пита со вишни и презла.
Состојки:
- 500 гр кори за пита
- 700 гр вишни
- 200 гр презла
- 4 лажици шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 100 мл масло
- 250 мл вода
- 1 лажица шеќер
Начин на подготовка:
- Кратко и на слаба температура испржете презла на масло. Додајте шеќер, ванила. Измешајте вода, масло, шеќер и со овој прелив премачкајте три или четири кори, на последната не мора, туку богато посипете со презла и вишни. Свиткајте и наредете во тепсија. Така до крај. Добро напрскајте ги со истиот прелив кој останал и оставете да стои 10 минути. Вклучете ја рерната на 220 степени и печете околу 35 минути.
- Готовата пита пропрскајте ја со вода, прекријте и оставете малку да отстои. Исечете и посипете со шеќер.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта