Ванилици можете да подготвите и на овој начин!
Состојки:
- 300 гр маргарин
- 150 гр шеќер во прав
- 500 гр брашно
- сок од еден лимон и ситно изрендана кора
- 1 ванилин шеќер
- џем по желба
Начин на подготовка:
- Замесете маргарин, брашно, сок од лимон, малку кора од лимон и ванилин шеќер. Тестото мора да е со средна тврдина и не смее да се троши и дроби.
- Прекријте го со проѕирна фолија и почекајте околу 20 минути.
- Кога тестото ќе се одмори, растегнете го на дебелина од половина сантиметар и со калап вадете кругчиња.
- Редете ги во плех на кој сте ставиле хартија за печење и оставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 степени околу 10 минути.
- Кругчињата не треба да бидат кафеави, туку посветли и кога ќе се изладат спојувајте ги со џем и извалкајте ги во шеќер во прав.
Уживајте!
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома