Направете вкусно мезе или појадок за сите сетила. Хот дог пирошки, кои се вкусни и вреди да се пробаат.
Еве како да ги направите:
Состојки:
- 300 гр варен компир
- 200 гр брашно
- 1 јајце
- 50 гр маргарин
- сол
- 8 Пекабеско виршли
- 50 гр презла
- масло за пржење
Начин на подготовка:
- Компирите се варат во солена вода, се цедат и пасираат, па се додава маргаринот додека се топли.
- Се меша да се стопи маргаринот, па се оставаат да се изладат.
- Се додава потоа и јајцето и сол, па постепено и брашното.
- Се меша да се соедини.
- Се преполовуваат виршлите. Новите виршли на Пекабеско нема потреба да се лупат, бидејќи не содржат обвивка/фолија.
- Тестото се развлекува, се дели на 15 делови, како правоаголници. На секој се става виршла, па се спојуваат краевите и се прави пирошка.
- Се премачкува со масло, убаво се поминува во тањир со презла, па се пржи во масло.
- Нека се исцедат на хартија.
Добар апетит!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Појадок со кој ќе топите килограми