Брз и вкусен ручек за 30 минути, кој ќе направи и боранијата да е на листата на вашите омилени јадења.
Ова е тоа што ви треба, како и начинот на подготовката:
Состојки:
- 500 гр боранија
- 1 главица кромид
- 2 моркови
- малку масло
- коцка маргарин
- 200 мл неутрална павлака
- сол и бибер
Подготовка.
- Кромидот се сече, морковот се чисти и се сече на кригчиња, па се пржат на малку масло во тавче. Се додава боранијата и зачини по ваш вкус, како и сол и бибер.
- Се премачкува со маргарин огноотпорен сад, се става смесата, па се прелива со чаша вода и се става капак.
- Се става да се пече половина час на најсилна температура, па се пече уште еден час на 180 степени.
- Пред крај се отвара капакот и се става павлаката одозгора.
- Се пече уште 20 минути.
Добар апетит!
Прочитај поврзани рецепти на Gotvi.mk:
Сочна боранија во карамелизиран кромид со печурки
Ваква боранија не сте јаделе – еден додаток ја прави врвно јадење
ВИДЕО РЕЦЕПТ за највкусната боранија!
ВКУСНО ЈАДЕЊЕ: Варена боранија со јунешко
Ова ќе го јадат и оние кои не се љубители на боранија: Деликатес од рерна