Ѕвезда на трпезата во есен и зима: Ајвар по српски рецепт

Ѕвезда на трпезата во есен и зима: Ајвар по српски рецепт

Направете вкусен ајвар по српски рецепт.

Состојки:

  • 30 кг. црвени пиперки
  • 1,5 л. масло
  • 200 гр. сол
  • 50 гр. есенција

Подготвока:

  1. Се печат пиперките на плотна и се ладат, се лупат и чистат, па цедат убаво.
  2. Се мелат утредента и се саваат на шпорет да се загреат со масло и сол и се меша. Се пржи околу 2 до два ипол часа.
  3. Се додава пред крај есенција и се пржи уште 10 минути.
  4. Нека се лади па ставете го во тегли. Нека стојат без капак 5-6 часа, па затворете ги.

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

singlepost_text