Специјалитет кој ќе го обожавате!
Состојки:
- 750 гр јунешко или говедско
- 250 мл суво црно вино
- 1 лажичка вински оцет
- 2 чешниња лук
- 400 гр кромид
- 1 стапче цимет
- 2 листови ловор
- 1 лажичка мелена црвена пипер
- 1 лажичка доматно пире
- 1/2 конзерва пелати
- 150-200 мл говедска супа
- маслиново масло
- сол
- бибер
- малку брашно
Начин на подготовка:
- Исечете го месото на поголеми коцки и извалкајте го во брашно измешано со сол и бибер. На врело масло пржете го месото додека не добие златна кора, па ставете го во огноотпорен сад и додајте малку маслиново масло.
- Кромидот исечкајте го на поголеми парчиња и динстајте го додека не добие фина кафеава боја. На крај продинстајте лук и сè ставете преку месото.
- Во тенџере ставете вино, цимет, оцет и бибер и оставете да зоврие. Прелијте преку месото, а потоа сè прелијте со говедска супа и ставете два ловорови листови. Поклопете ја огноотпорната чинија и ставете во рерна. Печете околу еден час на 200 степени. Благо отклопете и печете уште 2,5 часа. Послужете со ориз.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо