Послужете како прилог со главното јадење.
Состојки:
- 1 кг компири, излупени и исечени на четвртини
- путер
- 1 чешне лук
- 140 мл млеко Пекабела
- 25 гр презла
- кашкавал по вкус
- 2 гранчиња мајчина душица
Начин на подготовка:
- Згответе ги компирите во тенџере полно со вода околу 15 минути, додека не омекнат. Добро процедете ги.
- Загрејте малку путер во истото тенџере во кое ги зготвивте компирите и испржете сечкан лук околу минута, додека не омекне. Потоа, во тава ставете млеко и загрејте додека не стане млако. Вратете ги сварените компири во тенџерето, тргнете го од оган и сомелете ги компирите додека не добиете хомогена смеса.
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Во плех или огноотпорен сад со големина 20х30 см ставете го пирето. Посипете со презла, кашкавал и мајчина душица. Печете околу 15 минути додека кашкавалот не се растопи.
Добар апетит!