Денеска ставете лук во џебот – еве зошто

Денеска ставете лук во џебот – еве зошто

Денеска е трет ден од најголемите празници во Македонската православна црвква, Света Тројца или Духови, кој се празнува 50 дена по Велигден и 10 дена по Спасовден.Празнувањето се продолжува цела недела.

На овој ден подот во храмовите се покрива со трева, покрај ѕидовите се потпираат гранки од липа, а иконите се китат со цвеќе.

За човек денеска да се заштити од злото и да го следи среќа, треба во џеб да носи чешне лук. Се смета дека така ќе има среќа цела година.

На Духови народот плете венец од трева, кој подоцна го носат во своите домови и го оставаат покрај иконите и кандилата, а многу од нив ги носат во своите автомобили или чанти.

Прочитај повеќе на Gotvi.mk:

Што ќе јадеме денес од Спицикото во Скопје Сити Мол?

Senigallia – Хотел, бар и ресторан кој стана уште едно обележје на Скопје

Дохранување на вашето бебе – Прочитајте искуство и совети од родители

Грижете се за здравјето на бебето: Еве што треба да јадат трудниците

ФОТО: Еве како ќе се вика петтото дете на Џејми Оливер

ФОТО: Џејми Оливер е татко за пример