Оригинален рецепт за вкусен пилешки џигер…
Состојки:
- 300 гр пилешки џигер
- 150 гр чадена сланина
- дрвени стапчиња за ражничи
- компир како прилог
Начин на подготовка:
- Џигерот одвојте го од срцето и поделете на половина. Секоја половина свиткајте ја во лист сланина и прободете со стапче за скара. На стапчете редете 3-4 ражничи.
- Редете во плех обложен со хартија за печење. Како прилог можете да ставите компири, кои ќе ги посолите и ќе додадете малку масло, лук во гранули, зачинска пипер и 2 лажици пченкарно брашно.
- Наредете ги компирите во плехот покрај џигерот и печете на 200 степени околу 25 минути, извадете ги ражничите, а компирот вратете го да се допече.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи