Рецептот е наменет за почетници и сите оние кои не се сигурни како најдобро да испржат млади компирчиња.
Состојки:
- 1 кг млади компирчиња
- сол
- зачини по желба
- 100 мл масло
Начин на подготовка:
- Компирите исчистете ги, измијте ги и добро избришете ги да нема вода. Во тава ставете масло и оставете добро да се загрее. Подгответе и поклоп па префрлете ги полека компирите и брзо поклопете.
- Намалете го огнот на минимум за компирот да омекне на сопствената пареа. Потоа појачајте го го огнот за компирот убаво да се запече и да порумени од сите страни. Со решеткаста лажица вадете ги компирите во чинија.
- Подгответе зачини (магдонос, темјан, рузмарин, сув зачин, бибер…). Сè измешајте и додајте во компирите, поклопете за компирите да ги впијат мирисите.
- Компирите можете да ги сервирате со месо, сирење, домати…
Добар апетит!
Деталите погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи