Пилешко месо е присутно на трпезите, но деликатес спремен на ваков начин е навистина уживање за сите сетила.
Ова е рецептот за највкусната тава со ориз:
Состојки:
- 3-4 лажици масло
- 800 гр пилешко
- 150 гр лук
- 250 гр домати
- 500 гр пиперки
- 500 мл вода
- 1 коцка за супа
- 250 гр ориз
- магдонос за декорација
Начин на подготовка:
- На загреано масло се пржи пилешкото месо, па му се додаваат вегета и малку вода. Месото се остава да врие околу 15 минути.
- Се вади месото од тавата, па се остава настрана. На маслото кратко се пржи и ситно исечениот лук.
- Се додаваат и доматите кои ситно ќе ги исечете, пиперките (исечкани на ситни коцки), па заедно се динста кратко време.
- Во друг сад на оган се става водата, коцката за супа и се вари пет минути, заедно со оризот.
- Во длабока тава за печење се ставаат водата со оризот, пилешкото месо врз нив, а најгоре се реди зеленчукот.
- Вака подготвената тава се пече во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
- Декорирајте со свеж магдонос по вкус.
Добар апетит!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk: