Се спремаат за половина час, вкусни се и посебни.
Нов рецепт за уштипци.
Состојки:
- 500 гр. брашно
- 1,5 шолји топла вода
- 10 гр. квасец
- 3 лажици масло
- 1 лажиче сол
Прелив:
- 4 јајца
- пола шолја кисело млеко
- 150 гр. сирење
- масло
Подготовка:
- Се сее брашното и се растваа квасецот со една лажичка брашно во топла вода, а откако ќе се активира се става во брашното, со сол, масло и останатата вода.
- Се замесува тесто, се става во вангла премачкате со масло, се става крпа и се остава да нарасне.
- Се матат жолчките со вилушка и се додава ронето сирење и кисело млеко па се меша.
- Се премачкува сад за печење со масло и се земаат топчиња од тестото, па се натапкуваат како крофни и се редат со растојание во плехот.
- Се става рамномерно смесата со јајца од горе и се пече на 180 степени околу 25 минути.
Добар апетит!
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи