Од вообичаени состојки со малку фантазија можете да направите навистина вкусно и необично јадење!
Состојки за жолта кора:
- 100 гр путер
- 4 јајца
- 100 гр брашно
Состојки за зелена кора:
- 500 гр спанаќ, ситно сечкан
- 100 гр путер
- 4 јајца
- 100 гр брашно
Состојки за фил:
- 500 гр кашкавал, исечкан на листови
- 500 гр шунка
Начин на подготовка:
- Разамтете ги состојките за жолтата кора и ставете половина од тестото во длабок намастен плех. Ставете во рерна да се пече.
- За тоа време разматете состојки за зелена кора.
- Кога тестото ќе биде на пола печено, извадете го од рерна. Ставете на тестото третина од шунката, половина од кашкавалот, па на крај ставете го тестото за зелена кора. Вратете во рерна.
- Кога и зелената кора ќе стегне, извадете ја тортата од рерна. Ставете половина од останатата шунка, па останатиот кашкавал, па повторно шунка. Прелијте со остатокот од тестото и печете уште 15 минути.
- Кога ќе се излади сервирајте ја солената торта исечена на коцки и украсете ја со свеж магдонос.
Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви
Рецепт за вистински пица деликатес