Tag: црвени

Повеќе

Тие се најважни за Велигден – Ова е симболиката на црвената боја на јајцата

Велигденските јајца кои се вапцаат на Велики Четврток, се фарбаат во различни бои, но црвената е најважна. Првото бојадисано јајце има голема моќ и е цела година чувар на куќата, до следната година кога новото прво велигденско јајце го заменува, а старото се фрла во река, далеку од домот да […]

Tips & Tricks

Ова не сте го знаеле за пиперките

На зелените пазари и во маркетите има изобилство на пиперки. Некои ги сакаат благи, некои полути и со пикантен вкус, но едно е сигурно: Речиси 90 проценти од луѓето мислат дека зелените пиперки се благи, а црвените лути. Погрешно.Верувале или не, факт кој е помалку познат за пиперките, е тоа […]

Tips & Tricks, Видео, Повеќе

ВИДЕО: Традиционално бојадисување на црвени Велигденски јајца

Уште еден видео начин за бојадисување на црвени Велигденски јајца кој ни го презентираат од Танимак, македонска компанија за производство и пакување на бои за Велигденски јајца. Потребни се јајца кои ќе ги сварите тврдо, боја за јајца, алкохолен оцет, салвети, памук и масло за готвење. Мерки: 1 боја е доволна […]