Tag: соланин

Препораки

Скапаните компири не се спасуваат ако го отсечете делот – Кријат силен отров

Компирот кој долго стои на сонце не само што скапува, туку и станува опасен по здравјето. Во него се собира силен отров кој е познат како соланин. Тој ги уништува црвените крвни зрнца и делува лошо на централниот нервен систем. Кај организам со послаб имунитет може да дојде и до […]