Tag: прво јајце

Повеќе

Пред да се офарба првото јајце домаќинката се прекрстува – Значењето на Велики четврток

Велики четврток е денот во најтешката, последна недела пред велигден, најголемиот празник во Христијанството. На овој ден се вапцаат јајца, а домаќинките рано стануваат за да имаат офарбани Велигденски јајца. Иако има различни техники и бои за вапцање, за шарена Велигденска кошница, сепак се фарбаат прво црвени традиционални јајца. Бојадисаните […]

Повеќе

Првото велигденско јајце е најважно – Ова се прави со првото јајце од лани

 На Велики четврток се фарбаат велигденските јајца, а главното прашање кое се поставува е што се прави со првото јајце од минатата година кое домаќинките го чуваат. Првото јајце се чува додека не се офарба ново прво јајце, и важи за чувар на куќата. Старото јајце се фрла во река […]

Повеќе

Јајца се вапцаат на Велики четврток – Еве што се прави со првото кое има посебна моќ

За Велигден секоја домаќинка на Велики четврток фарба велигденски јајца. На овој ден рано наутро пред изгрејсонце, домаќинките ги бојадисуваат првите велигденски јајца. Најпрво каснуваат малку леб, се вртат кон исток, се прекрстуваат и ги бојат првите три црвени јајца. Првото јајце, божјаче, откако ке се бојадиса се остава да […]