Tag: пестициди

Препораки

Вака ќе ги уништите пестицидите на овошјето и зеленчукот – Смеса која не остава ништо

Ако сакате храна без бактерии и пестициди, има неколку постапки по кои треба да се водите. Прво убаво измијте ги рацете пред да фаќате овошје или зеленчук. Потоа измијте го убаво зеленчукот или овошјето со млаз вода. Ако измешате малку сода со вода и ги исплакнете намирниците, ќе ги уништите […]

Препораки

Овие овошје и зеленчук имаат најмногу пестициди – За некои ќе се изненадите

Секоја година се објавува листа со овошје и зеленчук со најмногу пестициди. Според истражување објавено во 2014 година на врвот биле јаболката и крушите, додека под нив на листата се наоѓале доматите, како и пиперките на кои биле најдени 15 типови на пестициди. Зелената салата е секогаш на врвот на […]

Tips & Tricks

Знаете ли што значат броевите на налепниците на овошјето?

Веруваме дека сите сте ги забележале оние налепници на овошјето, најчесто на бананите, но дали некогаш сте помислиле што тие значат? На нив обично се наоѓа број од четири или пет цифри, а многу е важно да знаете што тие значат. Четири цифри Ако кодот има четири цифри кои започнуваат […]

Tips & Tricks

Намалете го нивото на пестициди во овошјето и зеленчукот – Да, можно е!

Овошјето и зеленчукот се извор на витамини и здравје и се препорачуваат во секојдневната исхрана. Сепак, она што го купуваме може да има и пестициди, па за да се храните здраво, ви нудиме решение со кое ќе го намалите нивото на пестицидите.Измијте го убаво овошјето и зеленчукот и потоа ставете […]

Tips & Tricks

Ако ја видите оваа налепница на овошјето НИКАКО не го купувајте! – Еве зошто

Додека купувате овошје веројатно ги забележувате етикетите залепени на самиот плод. Но, дали некогаш сте размислиле што тие значат?На налепниците има броеви. Тие се однесуваат на важна информација поврзана со овошјето. Бројот се нарекува PLU или Product looking number. Ако е четирицифрен и почнува со 3 или 4 значи дека […]