Tag: обичај

Повеќе

На Тодорова Сабота задолжително имајте го ова на трпеза – Голем и тежок празник

Денеска е Тодорова Сабота, голем и тежок празник, за кој има едно верување дека носи среќа. Тодорова сабота е празник посветен на Светиот Великомаченик Теодор Тирон, кој настрадал во прогоните на христијаните од страна на римскиот цар Максимилијан. Овој ден се празнува во спомен на едно чудо што го направил […]