Tag: минерал

Препораки

Магнезиумот е важен за телото – Внесувајте го преку овие намирници секојдневно

Магнезиумот е многу важен минерал и затоа користете го често. Ако е магнезиумот низок, може да доведе до срцеви проблеми, до воспаленија, несоница и чест умор, раздразливост, немир, депресија. Ако сакате да го зголемите магнезиумот јадете: Банани, индиски ореви, тофу, црно чоколадо, лосос, авокадо, зелена салата. На овој начин ќе […]

Препораки

Забавува стареење, добар е за срце и мозок – Најважниот минерал го има во овие намирници

Селенот е многу важен минерал за телото и помага за многу состојби. Селенот е корисен за да се забави процесот на стареење, за јакнење на имунитетот, како и за работата на мозокот, помнењето и меморијата. Се користи и за превенција на карцином и за јакнење на крвните садови и срцето. […]

Препораки

Најважен минерал кој го прочистува телото од токсини – Го има во овие намирници

Манганот е многу важен минерал за телото кој учествува во неколку важни функции на телото. Помага за зараснување рани, за правилен развој на коските, а најважно од сè претставува составен дел на метаболизмот како важен антиоксиданс. Антиоксидансите се најважни за чистење на телото од штетните радикали, а токму затоа ова […]