Tag: кујна.петровденски

Повеќе

Правила за Петровденскиот Пост – Кога смее да се јаде со масло, кога не

За православните христијански верници кои се водат според Јулијанскиот календар почна Петровденскиот пост во чест на светите апостоли Петар и Павле и му претходи на празникот Петровден, кој секогаш се одбележува на 12 јули. Должината на Петровденскиот пост зависи од празникот Велигден. Телесниот пост подразбира воздржување од храна од животинско […]