Tag: корона

Препораки

Како да ја чувате храната и да се храните во време на Корона

Ви нудиме неколку корисни совети додека трае корона пандемијата, за мудро да купиувате храна и истата да ја чувате. Не ја пакувајте врелата храна. Нека се олади прво на собна температура. Никогаш не ги преполнувајте садовите кога треба да ги замрзнете зошто храната се шири на ладно. Онаа храна која […]

Повеќе

Предмети кои секојдневно треба да ги дезинфицираме – Тие се најголема опасност

Додека трае корона пандемијата сите треба да внимаваме и освен што треба да се носат ракавици и маска, треба и да дезинфицираме одредени предмети секојдневно. Тука се очилата кои ако ги носите, постојано ги фаќате. Чантите и паричниците кои постојано ги допираме и отвораме. Картичките, лична карта, како и воланот […]

Повеќе

Како се чува храната при Корона – Важен совет за периодов

Постојат правила кои мора да ги почитуваме особено сега кога има Корона пандемија, но и воопшто во секојдневието, за да не дојдеме до бактерии и болести. Храната треба правилно да се чува. Секогаш треба да се намирниците во херметички затворен сад или фолија. Топлата храна не ја ставајте во ладилник. […]

Препораки

Вака заштитете се додека има Корона – Како правилно се чисти зеленчукот

Неколку совети за правилно миење и чистење на зеленчукот додека трае Коронапандемијата. Измијте ги рацете 20 секунди со топла вода и сапун. Проверете дали има оштетувања на зеленчукот, ако има тргнете ги со нож кој треба да е измиен. Измијте ги убаво со сигурност дека немало оѓтетен дел за да […]

Tips & Tricks

Правила за готвење додека трае Корона пандемијата

Постојат многу важни правила до кои треба да се придржуваме во кујната, додека трае Корона пандемијата. Секогаш намирниците кои ги готвите, убаво и долготрајно термички обработувајте ги. Ако храната не е убаво термички обработена, тогаш бактериите кои биле на неа сеуште можат да стојат и да предизвикаат опасност. Повеќе вести […]

Препораки

Купувајте паметно додека трае Корона пандемијата

Додека трае Коронавирус пандемијата, додека трае вонредната состојба, сите треба да внимаваме на здравјето, да носиме маска и ракавици, да се движиме што помалку надвор. Секако, треба да не се создава паника и да не се купуваат залихи. Кога следен пат ќе одите да пазарите, пазарете паметно. Купете грав, бидејќи […]

Препораки

Дали Корона вирусот се пренесува преку храна?

Дали Коронавирусот, штетниот и смртоносен вирус од Вухан се пренесува преку храната? Ова е многу деликатно прашање важно за сите нас, чиј одговор сите ги интересира. Според Европската Агенција за безбедност на храната, не постојат докази дека Коронавирусот се пренесува преку храната, но секако бидејќи е нов и недоволно истражен […]

Tips & Tricks

Вака правилно се дезинфицира овошјето – Заштитете се од Коронавирусот

Корона пандемијата за жал владее во светот, треба редовно да миеме раце, да одржуваме хигиена, да носиме ракавици и маска, а ова се правила за овошјето да биде дезинфицирано кога го носиме од маркет.Измијте ги рацете 20 секунди со топла вода и сапун. Проверете дали има оштетувања на кората, ако […]

Tips & Tricks, Видео

Видео: Вака правилно измијте ги рацете – Уништете ги сите бактерии на нив

Во периодот на Коронавирус пандемијата, која за жал и кај нас и во светот носи се повеќе животи, важно е како правилно да одржуваме хигиена, темелно да ги миеме рацете и лицето, да носиме маска и ракавици ако одиме некаде, и секако да внимаваме.Вака правилно измијте ги рацете да да […]