Tag: кариес

Препораки

Подобро од паста за заби – Плакнете ја устата со ова и ќе го „убиете” кариесот

Ако сакате да имате здрави заби, без кариес, тогаш ви треба намирница од кујната. Земете кокосово масло, тоа ги уништува киселините од кариесот. Секое утро земете две лажици кокосово масло, ставете ги во уста и силно плакнете со смесата. Колку подолго е во уста кокосовото толку подобро. Потоа измијте ги […]

Препораки

Овошка која не дозволува да се создаде кариес – поефективна е од паста, го штити и срцето

Сите јадеме јаболка и особено кај нас ги има во изобилство, а тоа е и најчесто култивираното стебло на светот, богато со витамини. Освежува и има супер вкус, полна е есо вотаминн Ц, минерали и помага за нашиот имунитет, метаболизам, диета, да не се дебелееме и да не се разболуваме. […]

Tips & Tricks, Повеќе

Дури и пастата не го прави ова – Овошје кое отстранува 90 проценти од кариесот

Јаболката отсекогаш важеле за лековито овошје, кое во Македонија го има во изобилство. Некои видови јаболка се проценува дека имаат десет пати повеќе јод од бананата или кајсијата, а има и витамин Ц во големи количини. Посебно е значајна за зголемување на имунитетот, но и при болести на штитната жлезда. […]