Tag: зелени

Повеќе

Што е разликата меѓу црните и зелените маслинки?

Постојат зелени и црни маслинки, но кај ниедна бојата нема врска со видот на маслинката.Незрелите и зелени маслинки имаат цврст и киселкас умерен вкус, додека црните се појаки. Некои маслинки се и боени, а тоа се дозволува ако за тоа има декларација. Ако маслинката е црна, црна е и семката. […]

Препораки

Јадете блитва – зелени листови полни здравје

Доколку почесто ја внесувате блитвата во исхраната, телото ќе ви биде благодарно.Блитвата е лек за видот, бидејќи состојките кои ги има во себе ги лекуваат очите. Исто така, штити и од УВ зрачењата. Ако сте непушач, а живеете со пушачи, консумирајте блитва која е богата со витамин А и помага […]

Tips & Tricks

Ова не сте го знаеле за пиперките

На зелените пазари и во маркетите има изобилство на пиперки. Некои ги сакаат благи, некои полути и со пикантен вкус, но едно е сигурно: Речиси 90 проценти од луѓето мислат дека зелените пиперки се благи, а црвените лути. Погрешно.Верувале или не, факт кој е помалку познат за пиперките, е тоа […]