Tag: господово

Повеќе

Првото велигденско јајце има посебна моќ – Се вика Господово јајце

Велигден е голем празник кој сите го поминуваат со семејството. На Велики Четврток се вапцаат јајца, а првото има посебно значење и моќ и секогаш се фарба црвено. Според обичајот најпрвин се вапцувале три јајца, а потоа и другите. Се верува дека првото јајце било наменето на Господ и се […]