Tag: велики петок

Препораки

Велики петок е најтажен христијански ден – ова не го јадете денеска

Велики петок претставува најтажен ден во христијанството, кога е пропишан најстрог пост. На овој ден се одбележува страдањето на Исус Христос, неговото распнување на чесниот крст и неговата смрт за спас на светот. На денешниот ден христијаните се сеќаваат на настанот кога Исус бил навредуван, тепан и мачен додека масата викала: […]