Tag: велигденски јајца

Повеќе

Радост, мир, жртвување – Ова е значењето на секоја боја за велигденските јајца

На Велигден на трпезата преовладуваат црвени јајца кои се симбол на крвта на Исус и жртвувањето на добротто за народот. Ако фарбате јајца во жолта боја, таа е симбол на среќата и радоста. Сината боја е симбол на мир и се поврзува со небото. Портокаловата се поврзува со почеток, додека […]