Послужете за доручек со чаша јогурт или кисело млеко.
Состојки:
- 500 гр брашно
- 1/2 квасец
- 100 гр маргарин
- 250 мл млеко
- 250 гр варени компири
- 3 жолчки
- 150 гр пченкарно брашно
- 150 гр рендан кашкавал
- 100 гр сирење
- сол
- сув зачин
- масло
Начин на подготовка:
- Изгмечете зготвени компири, додајте маргарин и жолчки, зачинете по вкус и соединете. Додајте млеко и издробен квасец, па убаво разматете. Постепено додајте брашно и матете. Потоа со раце замесете глатко тесто. Оставете да нарасне 20 минути.
- Тестото развлечете го и иечкајте го на ленти, полнете ги со сирење и кашкавал и затворете. Извалкајте во разматени белки, па во пченкарно брашно. Пржете во масло додека не поруменат.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:
Прочитај повеќе Gotvi.mk рецепти:
Брза похована даска кога ќе се најават гости
ФОТО: Традиционална македонска даска
Омилената даска за мацкање на Влатко