Крцкави стапчиња со фета и кашкавал: Нема чекање тестото да нарасне, веднаш испржете во тава.
Состојки:
- 2 јајца
- 480 гр брашно
- 1 шолја млеко
- 1 веза магдонос
- 150 гр кашкавал
- 100 гр фета сирење
- 1 лажичка сол
- 10 гр сода бикарбона
Начин на подготовка:
- Измешајте ги јајцата со рендан кашкавал, фета сирење, млеко, ситно сечкан магдонос и додадете шеќер.
- Измешајте ги состојките, потоа додадете брашно, сода бикарбона и сол, па повторно измешајте сè за да добиете тесто. Ако ви е полесно, смесата замесете ја со раце. Кога ќе биде компактно, развлечете со сукало колку што е можно потенко.
- Тестото исечете го на тенки ленти долги околу 10 см и пржете ги на загреано масло од двете страни додека не поруменат.
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна