Брзи печени ѓевреци – готови за 20 минути

Брзи печени ѓевреци – готови за 20 минути

Вкусно печиво со крцкава кора и мека средина.

Состојки:

  • 300 мл топла вода
  • 1 лажичка шеќер
  • 1,5 лажичка сув квасец
  • 2 лажици масло
  • 550 гр брашно
  • 1 лажичка сол

Останати состојки:

  • 100 гр сусам
  • 80 мл млака вода
  • 1 лажичка мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте вода, шеќер, масло и квасец. Оставете малку да отстои, па додајте брашно и сол. Брашното додајте го од 3 пати. Замесете тесто кое не се лепи за раце. Оставете на топло место околу еден час. На побрашнета површина премесете го тестото и поделете го на осум делови. Секој дел развлечете го на дебелина од 40-45 см, па составете ги краевите.
  2. Измешајте млака вода и мед, па соединете. Секој ѓеврек ставете го во вода и мед, па во сусам и редете во плех обложен со хартија за печење. Печете на 200 степени околу 20 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Кувајмо лако“:

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта

singlepost_text