Посен ручек: Рижото со зеленчук

Посен ручек: Рижото со зеленчук

Вкусен ручек за посните денови…

Состојки:

  • 200 гр пченка
  • 200 гр ориз
  • 200 гр грашок
  • 1 кромид
  • 2 моркови
  • сусам по желба
  • масло
  • сол
  • бибер
  • магдонос

Начин на подготовка:

  1. Во длабоко тенџере издинстајте ги кромидот и морковот кои сте ги изрендале, а потоа додадете го остатокот од зеленчукот. Посолете и малку побиберете, па налејте вода (околу 1,5 л) и оставете зеленчукот да се свари.

     

  2. Оризот добро измијте го и додадете го во речиси сварениот зеленчук. Оставете се да врие 5 минути, а потоа покријте го тенџерето и тргнете го од оган. Додадете печен сусам.

Добар апетит!

singlepost_text