Кремаст и сочен сос од печурки.
Состојки:
- 1 главица крмид, ситно сечкан
- 4 чешниња лук, ситно сечкани
- 300 гр печурки, исечкани на листови
- веза свеж магдонос, ситно сечкан
- малку мајчина душица
- 2 лажици путер
- 1 лажица маслиново масло
- сол
- 2 лажици бело вино
- 400 мл павлака за готвење
Начин на подготовка:
- Во загреан путер и маслиново масло, додајте кромид и лук па динстајте. Потоа додајте печурки и измешајте. Динстајте 3-4 минути. Додајте малку сол, а потоа и бело вино.
- После неколку минути додајте магдонос и мајчина душица. Кога печурките убаво ќе се запржат, додајте павлака за готвење. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и оставете да крчка уште 15 минути.
- Додајте малку бибер, а потоа тргнете од рерна. Ќе добиете фантастичен сос од печурки!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:
Поврзани вести на Gotvi.mk
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости
Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки