Одлично оди со јогурт или кисело млеко…
Состојки:
- 300-350 гр брашно
- 1 јајце
- 20 гр квасец
- 50 мл масло
- 150 мл млеко
- 1 лажичка шеќер
- малку сол
Состојки за фил:
- 100 гр сирење
- 1 лажица кисела павлака
- 150 гр шунка
- 1 белка
Состојки за премачкување:
- 1 жолчка
- сусам
- крупна сол
- ким
Начин на подготовка:
- Во сад ставете брашно, додајте надојден квасец со шеќер, јајце, масло, млеко, сол и замесете меко тесто. Покријте да одмори 20 минути. Тепсијата намастете ја или ставете хартија за печење и во неа ставете тесто. Со масни раце притиснете. На средина ставете разматена павлака, сирење и белки и развлечете на средина. Од горе исечкајте шунка. Тестото одвојте го од рабовите на тепсијата, превиткајте и спојте како што е прикажано во видеото.
- Премачкајте го тестото со жолчка и посипете со семки и сол. Оставете да одмори 10 минути. За тоа време загрејте ја рерната на 200 степени и печете околу 40 минути. Кога ќе се испече, покријте ја 20 минути да одмори и пресечете.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука