Еве како да направите бешамел сос. Бешамел сосот можете да го користите за разни јадења како пилешко, тестенини, бидејќи дава специфичен вкус.
Состојки:
- 800 мл млеко
- 70 гр путер
- 2 лажици брашно
- 1 лажичка сол
- 1/3 лажичка бибер
- 1/3 лажичка мускатно оревче во прав
Начин на подготовка:
-
Ставете млеко да се готви и пред да зоврие тргнете од рингла. Во тава растопете путер и додајте брашно, па гответе константно мешајќи некои 2-3 минути. Потоа додајте млеко и повторно константно мешајте додека сосот малку не згусне. Посолете, побиберете и додајте мускатно оревче и гответе уште неколку минути, константно мешајќи. Сосот треба да биде кремаст.