Вкусен домашен џем од јаболка и крушки кој едноставно се прави.
Состојки:
- 1,5 кг јаболка
- 1,5 кг круши
- сок од 1 лимон
- 200 гр шеќер
Начин на подготовка:
- Јаболката и крушите исечкајте ги на четвртинки, а потоа исечете ја средината каде што се семките. Наредете го овошјето на плех и убаво распоредете го. Прелијте со сок од лимон и посипете со шеќер. Се пече на 200°C околу 30 минути, па се вади и се промешува, па се враќа да се пече уште 30-40 минути. Топлото овошје ставете го во стерилизирани тегли. Овошјето може да го изблендирате и да го ставите во тегла, ако сакате.
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи