Богат и вкусен ручек: Јунешки компир паприкаш

Богат и вкусен ручек: Јунешки компир паприкаш

Вкусно јадење – јунешки компир паприкаш.

Состојки:

  • 40 мл масло
  • 400 гр ситно сечкано јунешко
  • 2 главици кромид
  • 1 морков
  • 1 чешне лук
  • 2 црвени пиперки
  • 1 зелена пиперка
  • сув зачин
  • бибер
  • ловоров лист
  • 4 средни компири
  • 1 свеж домат
  • брашно
  • зачинска пипер
  • 1,5 л телешки бујон

Начин на подготовка:

  1. Пропржете го јунешкото на масло неколку минути да добие кора, потоа извадете од тенџере. Во истото масло ставете ситно сечкан зеленчук и пропржете. Вратете го јунешкото во тенџере. Измешајте, зачинете и налијте со малку бујон. Продолжете со готвење. После 20 минути додајте уште бујон. Гответе додека месото не биде меко, по потреба додавајте бујон. 
  2. За крај намалете ја температурата и додајте две лажички зачинска пипер, малку сув зачин и сол и една до две лажички брашно. Измешајте, додајте сечкан компир и еден домат. Налијте и оставете да крчка уште 20-25 минути. Додајте свеж магдонос.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:

Поврзани вести на Gotvi.mk

Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки

Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости

Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки

Рецепт за брзо мезе за ненајавени гости

Рецепт за највкусни посни и интегрални грисини тука

 

singlepost_text