Полнети пиперки со компир во сос од павлака и јајца.
Состојки:
- 400 гр компири
- 6-7 пиперки бабури
- 1 голем морков
- 3 јајца
- 200 гр кисела павлака
- 1 голем кромид
- 100 – 150 гр сечкана пршута/колбас/сланина по избор
- масло за пржење
- сол, бибер, свеж магдонос
Начин на подготовка:
- Измијте ги и издлабете ги пиперките. Излупете ги и исечкајте ги компирите, морковите и кромидот. На масло пропржете го кромидот, додадете морков и компир. Малку се пропржува, па се додава вода за да омекне компирот. Додадете сечкано суво месо. Додадете зачини.
- Кога компирите ќе омекнат, наполнете ги пиперките и наредете ги во тенџере, а вишокот фил распоредете го на дното од тенџерето. Ставете во рерна да се запече малку на 200 степени додека не омекнат пиперките. После тоа измешајте ги јајцата и павлаката, прелијте и вратете во рерна.
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“:
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта