Мусака со пилешко месо.
Состојки:
- 500 гр пилешки гради
- 500 гр компири
- 2 моркови
- 2 главици кромид
- 2 лажици путер
- 2 лажици брашно
- 2 јајца
- 1 чаша милерам
- 1/4 чаша млеко
Начин на подготовка:
- Компирите излупете ги, исечкајте ги на парчиња и зачинете.
- На путер пропржете кромид, морков и пилешко исечкано на коцки. Во пилешкото додајте брашно, вода, посолете, побиберете и добро измешајте. Гответе додека сосот не згусне.
- Во намастена тепсија наредете ред компири, па месо, додека не ја потрошите смесата. Завршете со ред компири и печете 45 минути во рерна загреана на 200 степени.
- Разматете јајца, млеко и милерам, прелијте преку мусаката и печете уште 15 минути.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо