Едноставен рецепт за домашен путер.
Состојки:
- 600 мл полномасна павлака за готвење
Начин на подготовка:
- Од оваа количина на павлака ќе добиете 350 гр путер. Павлаката матете ја 8-10 минути со миксер да добиете густа смеса. Путерот ќе почне да се одвојува од течноста (сурутка). По желба можете да го посолите путерот.
- Процедете го преку газа или цедалка и исплакнете со ладна вода. Потоа префрлете го на хартија за печење и формирајте правоаголна форма. Измазнете со нож и ставете го во фрижидер да се стегне.
Поврзани вести на Gotvi.mk
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости
Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки