Крофни од рерна: Без маснотии, а сочни и меки и следниот ден! (ВИДЕО)

Крофни од рерна: Без маснотии, а сочни и меки и следниот ден! (ВИДЕО)

Крофните може да се печат и во рерна…

Состојки:

  • 200 милилитри млеко
  • 10 гр квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 30 милилитри маслиново масло
  • 3 јајца
  • 400-450 гр брашно
  • малку сол
  • кора од лимон
  • За фил: Џем и посипете со шеќер во прав

Начин на подготовка:

  1. Издробете го квасецот во млако млеко, а потоа додадете шеќер. Кога ќе стане пенесто се прелива во вангла, се додаваат јајцата. Масло, кора од лимон, брашно и сол и замесете помеко тесто. Покријте да одмори 30 минути. 
  2. Расукајте го тестото и вадете крофни со калап и наредете ги на плех. Покријте со крпа да нараснат малку. Печете на 180 степени 30 минути. Покријте ги повторно да се изладат, а потоа ставете малку џем во средината и посипете ги со шеќер во прав.

Уживајте!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте

singlepost_text