Печено компир пире со сирење и кајмак: Кората е крцкава, а еден трик го прави совршено меко од внатре

Печено компир пире со сирење и кајмак: Кората е крцкава, а еден трик го прави совршено меко од внатре

Малку поинаков рецепт за пире од компири. Испечете го со сирење и кајмак.

Состојки:

  • 1 кг компири
  • 1/2 шолја ладно млеко
  • 7 лажици путер
  • 130 гр кајмак
  • 1/2 шолја тврдо сирење

Начин на подготовка:

  1. Излупете ги компирите и исечете ги на мали парчиња. Гответе во солена вода додека не омекнат. Процедете, па додадете млеко и путер и убаво измешајте. Не треба да останат грутки. 
  2. Зачинете по вкус, па ставете во намастен плех. Измешајте кајмак и рендано сирење, па прелијте преку пирето. Се пече во загреана рерна на 200°C додека не фати кора.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

Посно: Палачинки без зејтин

Палачинки за 3 минути

Палачинки со мед и ореви

Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт

Палачинки на кои не можете да им одолеете

Џиновска блага палачинка

singlepost_text