Ручек кој ќе го обожавате!
Состојки:
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка бибер
- 1 лажичка мешавина од зачин
- 2 лажички сенф
- 1 главица кромид
- 2 дл млеко
- 200 гр кисела павлака Пекабела
- 1,5 лажица брашно
Начин на подготовка:
- Шницлите тенко исечете ги и исчукајте ги со чекан за месо, а потоа исечете ги на стапчиња. Зачинете ги и премачкајте со сенф.
- Оставете ги да отстојат најмалку половина час. Потоа на загреано масло испржете ги подготвените шницли додека благо не поруменат, па додајте ситно сечкан кромид и налијте малку вода.
- Крчкајте околу 45 минути повремено додавајќи вода, додека шницлите не омекнат.
- Во меѓувреме разматете брашно во студено млеко, да нема грутки, додајте павлака, лажичка сенф и малку сол и бибер, па сè соединете.
- Готовите шницли извадете ги од тава, па во истата додајте ја мешавината од млеко, брашно и павлака и мешајте додека не почне да врие. Потоа вратете ги шницлите и кратко гответе, најмногу минута, додека шницлите не се поврзат со сосот. Послужете ги топли со прилог и салата по желба.
Добар апетит!
Поврзани вести на Gotvi.mk
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости
Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки
Рецепт за брзо мезе за ненајавени гости
Рецепт за највкусни посни и интегрални грисини тука