Потсетете се на традиционалниот рецепт на нашите баби за вистинска сарма!
Состојки:
- 1 главица кисела зелка
- 500 гр мелено месо
- 1 главица кромид
- 4 чешниња лук
- ориз
- 100 гр сланина Пекабеско
- 1 јајце
- 2 лажички пипер
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Ситно исечкајте кромид и лук и измешајте со сечкана сланина, мелено месо и ориз.
- Додајте во смесата јајце, пипер, сол и бибер и сè добро измешајте.
- Листовите кисела зелка измијте ги со вода, а потоа на средина на лист ставете фил и свиткајте од коренот кон врвот.
- Со остатокот од листовите обложете го тенџерето во кое ќе ги готвите сармите. Наредете свитканни сарми и прекријте ги со листови зелка.
- Садот во кој ќе готвите налијте го со вода додека не ги прекрие сармите.
- Гответе на слаб оган најмалку еден час.
Добар апетит!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Полнет ананас со ориз и пилешко