Кремаста и вкусна чорба по рецепт на старите кафански кувари!
Состојки:
- 4 пилешки крилца
- 1 мала главица кромид
- 2 моркови
- малку корен целер
- 1 корен магдонос
- 1/2 свежа црвена пиперка
- 1 лажица сечкан копар
- 1 коцка за пилешка супа
- 1 жолчка
- 2 лажици млеко
- ситна тарана по потреба
- сол
- бибер
- сечкан магдонос
- сок од лимон
Начин на подготовка:
- Ситно исечкајте кромид, ставете во тенџере и издинстајте на малку вода. Крилцата пресечете ги на половина и додајте ги во кромидот. Сè заедно издинстајте со кромид. Ставете вода, додајте коцка за супа па по ред додавајте: моркови исечкани на кругови, корен од магдонос и целер исечкан на ситни коцки. Пиперката исто така исечкајте ја на што поситни коцки и на крај додајте ситно сечкан копар. Поклопете и гответе додека месото и зеленчукот не омекнат.
- По потреба додајте ситна тарана и гответе уште некоја минута. На малку масло направете лесна запршка од брашно и црвена пипер, додајте во чорбата и оставете малку да отстои. Тргнете од шпорет, оставете отклопено десетина минути па додајте разматена жолчка со млеко и брзо измешајте. По потреба и вкус додајте сол, бибер и малку листови магдонос.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт