Совршен рецепт за похован карфиол. Следете ги само овие неколку важни чекори…
Состојки:
- 1 кг карфиол (поголеми главици)
- 5 јајца
- 200 гр брашно
- сол
- 3-4 дл масло
Начин на подготовка:
- Од карфиолот отстранете ги листовите, измијте го и исечкајте го на помали цветови. Сè ставете во поголемо тенџере, посолете и налијте со вода да го прекрие карфиолот. Преку карфиолот ставете и помала чинија за да не исплива на површина. Гответе поклопено околу 10 минути од точката на вриење. Процедете го од вода и оставете да се излади. Побргу ќе се излади ако го измиете со студена вода. Тоа направете го внимателно за карфиолот да не се распадне.
- Посолете го, разматете јајца кои исто така треба да ги посолите и почнете со похување.
- Секое парче добро обложете го со брашно потоа во јајца па пржете од двете страни. Маслото треба да биде загреано пред да го спуштите карфиолот, внимавајте температурата да биде средна.
- Наредете го карфиолот на салфети да се исцеди од вишок маснотија. Послужете веднаш со салата или сос.
Добар апетит!
Англиски погачици со чедар – ќе ги правите во секоја прилика
Полнети тиквички по најдобар рецепт
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата