Вкусна комбинација за одличен ручек.
Состојки:
- 500 гр телешки медаљони
- 500 гр шампињони
- 2 главици кромид
- 1 морков
- 50 гр сланина
- вегета
- бибер
- сечкан магдонос
- ориз
Начин на подготовка:
- Помалите телешки шницли/медаљони малку зачинете ги со вегета, извалкајте ги во брашно и запечете ги од двете страни.
- Посебно на масло пропржете сланина исечкана на ленти, додајте ситно сечкан кромид и морков и заедно кратко динстајте.
- Додајте шампињони сечкани на листови и медаљони кои ќе ги распоредите помеѓу печурките, па додајте 2-3 дл вода.
- Јадењето нека се динста додека медаљоните не омекнат, околу 30-40 минути.
- Пред крај, додајте лажица густин/брашно разматен во малку студена вода, посолете и побиберете по вкус.
- Посипете со ситно сечкан магдонос и послужете со зготвен ориз.
Добар апетит!
Поврзани вести на Gotvi.mk
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости
Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки
Рецепт за брзо мезе за ненајавени гости
Рецепт за највкусни посни и интегрални грисини тука