Вкусна и здрава чорба од лук и компир.
Состојки:
- 200 гр пилешко бело месо
- 800 гр компири
- 100 гр кромид
- 3-4 чешниња лук
- 1 лажица сув зачин
- малку бибер
- листови магдонос
- 2 лажици масло или коцка путер
- 2,5-3 л вода
- резанки за супа
Начин на подготовка:
- На масло издинстајте ситно сечкано бело месо, извадете го од тенџере па додајте исечкан кромид. Кратко динстајте, додајте сечкан лук. Пржете неколку секунди, па додајте исечкани компири и вода да ги прекрие. Гответе додека компирите не омекнат.
- Испасирајте со вилушка или со миксер, вратете го месото во чорбата, зачинете и додајте листови магдонос и уште вода. Гответе околу две минути па додајте резанки.
Добар апетит!
Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Шерпица“: