Карфиол со лук и павлака

Карфиол со лук и павлака

Еве како да подготвите здрав и вкусен ручек.

Состојки:

  • 500 гр карфиол
  • брашно
  • презла
  • сол
  • масло
  • 4 јајца
  • 200 гр кисела павлака
  • 100 мл јогурт
  • 4-5 чешниња лук

Начин на подготовка:

  1. Карфиолот искинете го на цветови, па малку обварете го, исцедете и излупете. Во отворите од цветовите ставете лук и посолете. 
  2. Намастете па извалкајте во брашно, разматени јајца и презла. Намастете тепсија со масло па редете карфиол. Во останатиот фил додајте уште едно јајце, малку павлака и јогурт. Измешајте па прелијте го карфиолот. Печете на 200 степени 40-50 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки

Специјалитет: Похoван и печен пилешки стек